Wie medewerkers cadeaus geeft, moet oppassen voor de Belastingdienst. Die ziet een sympathiek gebaar al snel als belastbaar loon.
Begin deze maand deed de rechtbank Gelderland uitspraak over een belastingclaim op een schildersbedrijf. De Belastingdienst legde een naheffing op van 112 euro plus een boete van 25 procent omdat de ondernemer zijn medewerkers in december cadeaus met een waarde van ruim 40 euro per persoon zou hebben gegeven.
Dat concludeerde de Belastingdienst uit het feit dat de ondernemer tegen het einde van het jaar 90 relatiegeschenken à 29,95 had aangeschaft, 50 chocoladeletters à 7,20 euro en 22 banketstaven van 3,60 per stuk. Deze 40 euro moet worden gezien als loon waarover een zogeheten eindheffing moet worden betaald.
De ondernemer was het hier niet mee eens; de relatiegeschenken waren namelijk bedoeld voor relaties en niet voor de eigen medewerkers. Die moesten genoegen nemen met een chocoladeletter en een banketstaaf met een totale waarde van ruim een tientje. Dat is minder dan 25 euro (inclusief btw), de maximale waarde van een cadeau dat werkgevers onbelast aan hun werknemers mogen schenken.
Voorwaarden kleine geschenken
Deze zogeheten ‘kleine geschenken’ zijn naast het maximum van 25 euro aan meer voorwaarden gebonden. Zo mag zo’n geschenk niet uit geld of waardebonnen bestaan en moet er sprake zijn van een duidelijke gelegenheid, zoals Sinterklaas of een verjaardag.
Tenslotte is zo'n schenking alleen onbelast als het gaat om een cadeau uit hoofde van een persoonlijke relatie en niet uit hoofde van iemands functie. Zo is een fruitmand bij ziekte of een rouwkrans na het overlijden van de partner van een werknemer onbelast. Maar een cadeau vanwege het 10-jarig dienstverband of een bloemetje met secretaressedag is wel belast. Let wel: belast bij de werkgever; die betaalt erover. De ontvanger van de belaste geschenken merkt er niets van.
Volgens de rechter voldeed het decembercadeau van de chocoladeletter plus banketstaaf aan de eisen die worden gesteld aan onbelaste kleine geschenken. De claim van de Belastingdienst is dan ook niet terecht, vindt de rechtbank, en de naheffing plus boete moeten van tafel.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl